ЕК понижи прогнозата си за растежа на България

Ревизирани са и очакванията за бюджетния дефицит.

11.05.2012 | 14:17
ЕК понижи прогнозата си за растежа на България

Европейската комисия понижи очакванията си за растежа на икономиката в България за тази година до 0.5% и до 1.9% за следващата, пише в пролетната прогноза на комисията за растежа в ЕС. В предишния доклад на комисията беше заложено брутният вътрешен продукт на страната да се увеличи с 1.4%.

Това е второто понижение на прогнозата за страната ни в рамките само на два месеца и третото от есента на миналата година. В същото време от финансовото министерство отново потвърдиха, че за тази година все още очакват ръст от 1.4%. „През втората половина на годината очаквам да има увеличение на търсенето в Западна Европа, което може да доведе до нарастване на икономиката ни“, заяви заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева по време на форум на тема „Привличане на чуждестранни инвестиции в България". Според нея увеличеното търсене от страна на развитите държави ще помогне за увеличаване на българския износ. Тя бе категорична, че прогнозата на Международния валутен фонд за ръст от едва 0.7%, каквато е и оценката на Българската народна банка, не е притеснителна.

Икономическата ситуация в страната се влошава отчетливо в началото на годината. Последните данни на Националния статистически институт също са притеснителни.

Износът на България за страни от Европейския съюз в периода януари - февруари 2012 е намалял с 8.1%, спрямо същия период на 2011 и достига 3.3 млрд. лева. Вносът пък  се увеличава с 6.7%.

Спадът в експорта в съчетание със свитото потребление, косвени данни за което дава равнището на безработицата и намалението на доходите, очертават картина на нисък, нулев или дори лек спад на растежа, посочват експертите на комисията. Те обаче допълват, че засега няма очаквания страната да изпадне в рецесия.

Комисията е ревизирала очакванията си и за бюджетния дефицит. През ноември миналата година Брюксел очакваше разликата между приходите и разходите да достигне 1.7% през 2012, докато според сегашната прогноза той ще бъде 1.9%.

Според ЕК възстановяването у нас се забавя заради слабостта на пазара на труда, продължаващото увеличаване на задлъжнялостта на корпоративния сектор, както и заради спада в строителството. Експертите очакват възстановяването на българския износ да започне през втората половина на годината.