fallback

Строежът на газовите връзки със Събия и Турция вървял по план

В момента се извършва ОВОС и предпроектно проучване за тръбата между Димитровград и Ниш, съобщиха от "Булгартрансгаз".

11.05.2012 | 12:52

Изграждането на междусистемната газова връзка между България и Румъния върви по план, до края на годината ще бъде завършена, а през май 2013 ще влезе в експлоатация - заяви специално за Bulgaria On Air шефът на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков. Компанията ще свърже още нашият газопровод със Сърбия и Турция.

25-километровата тръба ще минава между Русе и Гюргево и ще пренася годишно по 1.5 млрд. кубически метра газ. Общата инвестиция е 24 млн. евро, от които 13 милиона дава България.

Тръбопроводът към Босфора ще свързва Лозенец и Малкочлар, дължината е около 200 километра, инвестицията е близо 75 млн. евро инвестиция. Годишно ще се пренасят по 3.5 млн. кубически метра газ. В експлоатация ще влезе през 2014. На този етап се извършва предпроектно проучване.Българо-сръбската връзка ще се строи между Димитровград и Ниш, дължината е 150 километра, а годишният капацитет ще позволява пренос между 1.8 - 4.5 млрд. кубически метра газ, каза Темелков. Инвестицията е в размер на 60 милиона евро и се финансира от българското правителство по оперативна програма "Регионално развитие". Плановете са тръбата да влезе в експлоатация през 2015. В момента се извършва Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), предпроектно проучване и разработване на парцеларен план на терена.

fallback
fallback