fallback

Цените на роуминга се стопяват през юли

Изходящо обаждане ще струва максимум 56 стотинки, входящо – не повече от 16 стотинки.

10.05.2012 | 18:05

Цените на роуминга в Европейския съюз ще паднат рязко от юли тази година, след като депутатите от европарламента се споразумяха да наложат нови, далеч по-ниски тавани на мобилните оператори. Това е поредната стъпка към крайната цел на Европейската комисия – до 2015 да няма разлика в цените на вътрешните и международните (в рамките на общността) обаждания.

От 12 юли максималната допустима цена за изходящо обаждане в роуминг става 29 евроцента (56 стотинки), а максималната за входящо – едва 8 цента (16 стотинки). Таванът за кратки съобщения (SMS) се понижава до 9 цента.

Сериозно ще спаднат и цените на преноса на данни в роуминг. Доскоро неограничени, сега те трябва да струват максимум 70 цента за мегабайт, като операторите нямат право да закръгляват, а ще пресмятат трафика до килобайти.

 "С налагането на тавани на цените за трафик на данни ние на практика създаваме роуминг пазар за смартфоните, и, което е по-важно, слагаме край на досегашните грабежи, познати на всеки, който е ползвал мобилно устройство зад граница", коментира еврокомисарят по дигиталните технологии Нийли Крус.

Таваните за цените на роуминга бяха въведени за пръв път през 2007 година, след като изследвания показаха, че мобилните оператори работят в някои случаи с норма на печалба над 400%.

С навлизането на смартфоните нарасна значението и на преноса на данни. До миналото лято само петминутно включване на Google Maps в съседна страна като Гърция можеше да ви струва 70-80 лева.

fallback
fallback