БНБ призова за ускоряване на приватизацията

Няма проблем с лошите кредити, твърди Иван Искров.

10.05.2012 | 15:08 Редактор:
БНБ призова за ускоряване на приватизацията
БНБ призова за ускоряване на приватизацията

Българската народна банка би приветствала ускоряване на приватизацията и активното концесиониране - дотолкова, доколкото те не просто ще укрепят фискалната позиция на страната ни, а ще подобрят дългосрочната конкурентоспособност на икономиката на България. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров при откриването на международния научен форум „Глобални и регионални предизвикателства пред икономиката и финансовата система: имаме ли работещи решения?”. Не можем обаче да сме равнодушни към каквито и да било необосновани икономически експерименти, категоричен беше Искров.

Той допълни още, че БНБ традиционно подкрепя консервативната фискална политика, благодарение на която днес България демонстрира отлични фискални показатели и при наличието на стабилна банкова система имаме основания да очакваме добър прием на новата емисия български глобални облигации, деноминирани в евро.

Гуверньорът на Централната банка подчерта, че за изненада на много институции и експерти, голяма част от които с доказан опит и репутация, брутните международни валутни резерви на БНБ са нараснали от 24.9 млрд. лева в края на 2008 до 26.1 млрд. лева в края на 2011 година. „Покритието на лева с първокласни международни валутни резерви на БНБ в момента надхвърля 150% (и това е дори без да смятаме депозита на правителството). „Накратко, вече 15 години бизнесът и гражданите разполагат с предвидимостта и стабилността, които носи фиксираният валутен курс и стабилната българската банкова система“, обясни Искров.

Според управителя на БНБ проблем с лошите кредити в страната няма. „Банковата ни система запази значителни буфери и демонстрира впечатляващи за целия ЕС показатели за капиталова адекватност и ликвидност“, увери Искров. Той припомни, че лоши кредити са тези с просрочие над 90 дни и те в момента са около 16% процента за цялата банкова система, а по-голямата част от тях са обезпечени с провизии на банките.

Само преди месец обаче от БНБ публикуваха данни, според които общо лошите и преструктурирани кредити вече надхвърлят 23%.