НЕК дължи 40 млн. евро за втория реактор на "Белене"

Досегашният директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов става заместник на новия шеф.

10.05.2012 | 09:20
НЕК дължи 40 млн. евро за втория реактор на

Произведеният реактор за АЕЦ „Белене“ със сигурност отива като седми блок в Козлодуй, потвърди по националната телевизия новият шеф на атомната централа Валентин Николов. България е поръчала в руски завод общо два реактора – единият е почти готов, а другият е на етап 25%.

Националната електрическа компания трябва да плати за свършената работа по втория реактор 40 милиона евро. След като пропадна идеята за втората АЕЦ, кабинетът, съвместно с руската страна, оглеждат подобни проекти на други места, където да продадат втория реактор. "Тези пари са само за свършената работа до момента. Има обаче подписано споразумение руснаците да изградят реакторите, по всяка вероятност ще искат компенсации, ако не успеем да продадем излишния", разкри Николов.

От днес най-вероятно ще започне работа проектната компания АЕЦ "Козлодуй нови мощности". Една от задачите й е да проучи площадки за изграждането на седми блок. Експертите оглеждат три терена. Най-късно до 2015 трябва да бъде лицензирана площадката. На по-късен етап от строителството ще се включат руски екипи, заедно с техни западни колеги. 

Досегашният шеф на централата Александър Николов става заместник на новия изпълнителен директор и ще отговаря за техническата част. "Всеки един човек, в който държавата е вложила толкова много в обучение, сертифициране, трябва да бъде използван", каза неговият наследник на поста Валентин Николов.

„Сложиха ме начело на АЕЦ „Козлодуй", за да ускоря процесите в централата. Същевременно няма да се меся в работата на специалистите, обеща доскорошният заместник-министър, според когото не е драма, че заема ръководния пост, без да е с енергийно образование. "Не е задължително мениджърът на една болница да е лекар, тъй като около него има специалисти и решенията се взимат колективно".