НЕК получи отсрочка по заема за "Белене"

БЕХ ще даде 50 млн. лева кредит на НЕК, за да погаси част от дълга, съобщи Добрев.

07.05.2012 | 12:28
НЕК получи отсрочка по заема за
НЕК получи отсрочка по заема за "Белене"

Националната електрическа компания е получила още една година отсрочка да погаси кредита от 250 милиона евро за строежа на АЕЦ "Белене". Сумата беше отпусната през 2007 от банков консорциум, начело с френската BNP Paribas.

"Българският енергиен холдинг ще даде 50 милиона лева кредит на НЕК, с който да покрие част от задълженията към френската банка“, каза днес по време на конференция енергийният министър Делян Добрев.

Все още не е сигурно какво ще прави държавата с произведения реактор за АЕЦ „Белене“. Една от опциите е да се транспортира като VII блок на АЕЦ „Козлодуй“. По думите на енергийния министър, в момента правителството разглежда „всякакви възможности“.

Държавата не очаква официално писмо от „Росатом“ дали ще иска неустойки, след като през април пропадна строежът на „Белене“, заяви за електронното издание на Bulgaria On Air министър Добрев.

В края на миналия месец шефът на „Росатом“ Сергей Кириенко заяви, че София дължи 1 милиард евро за произведеното досега оборудване.  Според него техниката може да отиде в централата в Козлодуй, но там за разлика от Белене няма нито проект, нито лиценз, нито разрешение за строителство. Дни след изказването на Киренко, българското правителство реши да създаде проектна компания за изграждане на седми блок, изцяло собственост на АЕЦ „Козлодуй“. Работата по избора на площадка може да започне още през май, заяви пред Bulgaria On Air шефът на централата  Александър Николов.