fallback

Държавата ще отпуска пари за преминаване от ток на газ

Целта на държавата е 30% от домакинствата да са газифицирани до 2020, каза енергийният министър.

07.05.2012 | 11:49

Държавата започва пилотен проект от есента, който ще позволи на 8000 домакинства от 12 града в страната да преминат от ток на газ, съобщи днес по време на конференция енергийният министър Делян Добрев. Проектът се осъществява съвместно от министерствата на икономиката и на околната среда.  10 милиона евро са осигурени от Международния фонд „Козлодуй“, управляван от министерството на икономиката.

Според направени разчети на домакинствата ще са нужни за да преминат на газ 5000-6000 лева. За кандидатстването няма да е необходима много документация, а единствено 3 месечни фактури, с които да докаже, че се отоплява на газ, поясни Добрев.

"Дългосрочната цел на държавата е до 2020 трийсет процента от домакинствата в страната да преминат на газ, като в момента са едва три", каза още енергийният министър.

На този етап все още не са готови критериите как ще се подбират кандидатите, заяви Нона Караджова. "Целта на тази пилотна схема е да видим дали ще проработи. Ако има желаещи, в един бъдещ период с европейски средства или с бюджета ще я разширим“, каза министърът на екологията.

fallback
fallback