Хазартни оператори против идеята за разлика в данъчните ставки

По-ниското облагане на онлайн игрите е противоконституционно, заявиха от Българската асоциация на развлекателните и хазартни игри, „Евробет” и „Еврофутбол”.

06.05.2012 | 16:11
Хазартни оператори против идеята за разлика в данъчните ставки

Различното данъчно облагане на хазартните игри нарушава действащите в България и Европейския съюз принципи на данъчно облагане на стопанските дейности. Зад позицията застанаха Българската асоциация на развлекателните и хазартни игри, „Евробет” и „Еврофутбол”, а поводът е изказването на финансовия министър Симеон Дянков пред Дарик радио да бъде въведена по-ниска данъчна ставка само за онлайн залозите от 15 на сто.
Ако този прецедент стане факт у нас, това би довело до подвеждането на държавата под отговорност пред Европейския съд и значителни финансови щети за нея,” отбелязват в писмо до медиите хазартните оператори. Те подчертават, че такова облагане, което нарушава принципа за равнопоставеност, е противоконституционно. В чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България изрично е определено, че „законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност”. В държавите членки на Европейския съюз няма разлика между данъчното облагане на наземните и онлайн хазартни оператори (Великобритания, Ирландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция, Литва, Естония, Румъния, Полша и др.), се споменава в писмото. Представилите на хазартните бизнес подчертават, че интернет е просто канал за извършване на дейността, а не отделен вид хазартна игра. В този смисъл е „недопустимо създаването на дискриминация с данъчни мерки.”
Нещо повече, въвеждането на различно данъчно облагане би довело до тенденция на трансформация в начина на провежда на хазартните игри – от наземни в електронни, отбелязват от Българската асоциация на развлекателните и хазартни игри, „Евробет” и „Еврофутбол”. Това на свой ред ще доведе до по-малко приходи в държавни бюджет, съкращаване на персонал и оттам увеличаване на безработицата, категорични са представителите на хазартния бизнес.