fallback

Най-масовото престъпление през 2011 са ДДС измамите

Иманярството бележи ръст през изминалата година, сочи анализ на ГДБОП.

06.05.2012 | 15:32

ДДС измамите са най-масовото престъпление през изминалата година, става ясно от доклад на ГДБОП.  През 2011 се увеличава процентът на фалшифициране на официални и електронни разплащателни документи, както и на случаите на иманярство и търговия с културни ценности. Експертите отчитат и ръст на случаите на киберпрестъпленията.   

Икономическата криза в Европа и страната, увеличаващата се конкуренция и влошените условия за правене на бизнес са в основата на нарастващите корупционни практики към държавните служители през миналата година. Според доклада на ГДБОП се наблюдава ръст на корупционния натиск върху длъжностни лица от съдебната система и  държавната власт от страна на престъпни структури и участници в „сивата” икономика.

България остава транзитна страна за всички видове наркотици, като най-голям дял има трафикът на хероин, предназначен за страни от Централна и Западна Европа. Местните престъпни групи са най-често подизпълнители на чужди наркоорганизации и изпълняват предимно логистични дейности. Разпространението и транспортирането на кокаин е  в по-малки количества, сочат данните от доклада.

Най-чести жертви на трафика на хора през 2011 в България са станали жени с цел сексуална експлоатация. Крайните дестинации на трафика са Австрия, Белгия, Германия, Холандия, Испания, Франция и Швейцария.

fallback
fallback