Производството в еврозоната достигна тригодишно дъно

Финансовите проблеми на южноевропейските икономики се прехвърлят все по-осезаемо върху Германия и Франция.

03.05.2012 | 07:53
Производството в еврозоната достигна тригодишно дъно

Промишленото производство в еврозоната отчете спад до тригодишно дъно. Дълговата криза на Стария континент подкопава потребителското търсене, а прогнозите на анализаторите стават все по-мрачни.

Европейското производство влиза в опасна низходяща спирала, предупреждават икономистите. Новите поръчки за промишлените предприятия в еврозоната падат за 11-и пореден месец. Индексът на производствената активност, който измерва нагласите на мениджърите, също отчита спад през април до най-ниските си нива за последните три години. Това, което предизвиква особени тревоги обаче, е фактът, че проблемите вече се пренасят върху "локомотивите" на европейската икономика - Франция и Германия.

Свиването на производството на Стария континент започна още в началото на годината от т. нар. "периферни икономики". То предизвика сериозни опасения и сред инвеститорите на световните капиталови пазари. Експертите обаче се опасяват, че дъното все още не е достигнато. Според анализаторите причината за това е в резкия спад на производствената активност Италия и Испания.

Финансовите проблеми на южноевропейските икономики се прехвърлят все по-осезаемо върху страните от т. нар. "ядро" на Стария континент и засега няма изгледи подобрение. Ако търсенето в страните извън еврозоната не се повиши през идните месеци, бъдещето на европейските икономики изглежда все по-мрачно.