Над 200 милиона души без работа през 2012

„Фокусирането върху орязването на разходите задълбочава кризата с работните места”, предупреждават анализатори.

30.04.2012 | 11:11
Над 200 милиона души без работа през 2012

Над 202 милиона души по света ще бъдат без работа през 2012, се казва в доклад на Международната организация на труда (МОТ). Данните показват, че броят на безработните продължава да се увеличава и мерките за справяне с кризата не дават резултат.

МОТ отбелязва, че в САЩ и някои други части на света темпът на нарастване на безработицата намалява, но това става много бавно и не отговаря на нуждите на населението. В Европа положението също е тежко. Основната причина според анализаторите е прекалената фокусираност на правителствата върху орязването на разходите. Според тях това задълбочава кризата и не създава работни места в еврозоната.

Нарастването на броя на безработните, особено сред младежите, създава предпоставка за социално недоволство и бунтове, предупреждават от организацията. Опасността е най-голяма в Близкия Изток и Северна Африка, където преди година се състоя и т.нар. Арабска пролет.

По последни данни на Агенцията по заетостта в България има 376 000 безработни. Миналата седмица институтът за пазарна икономика прогнозира, че броят на хората без работа ще продължава да се увеличава.