Туроператорите ще плащат повече за застраховки

Компаниите, организиращи пътувания с включен чартърен полет ще плащат най-малко 500 000 лева за задължителните полици.

25.04.2012 | 16:41
Туроператорите ще плащат повече за застраховки

Минималната задължителна застраховка, покриваща отговорността на туроператорите организиращи туристически пътувания до средно отдалечени дестинации с автобусен транспорт, става 25 000 лева, реши кабинетът.  Досега минималната сума беше 15 000 лева.

Целта е да бъдат избегнати ситуации, като тази от миналото лято, когато „Алматур" фалира и се оказа, че няма достатъчно средства, с които заминалите с компанията туристи да бъдат върнати  в родните си държави, обясни икономическият министър Делян Добрев. „Миналата година за първи път настъпи подобно застрахователно събитие, което показа, че в наредбите има недостатъци, а минималните нива на застрахователните полици са твърде ниски“, допълни още Добрев.

Според внесените от него промени задължителната застраховка за туроператорите, организиращи пътувания с включен чартърен полет ще бъде най-малко 500 000 лева, а таванът от 250 000 лева става 1.4 млн. лева.

С предлаганите промени се разширява скалата на и декларирания оборот, спрямо който се определят минималните нива на застрахователни суми.

Измененията в Наредбата за условията и реда за сключване на задължителна застраховка, покриваща отговорност на туроператора влиза в сила след обнародването и  в  „Държавен вестник”, като действащите към датата на влизането и в сила застрахователни договори следва да бъдат анексирани или подновени спрямо новите прагове в двумесечен срок.