Председателят на Европейския съвет окуражи България за Шенген

"Оптимист съм, че през септември ще намерим решение за присъединяването на България и Румъния,“ заяви Херман ван Ромпой при посещението си в София.

26.04.2012 | 08:28
Председателят на Европейския съвет окуражи България за Шенген

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой коментира, че последните обсъждания за присъединяване на България и Румъния към Шенген са обнадеждаващи и очаква през септември да бъде взето решение за присъединяване към общата гранична зона. Той не коментира въпроса дали политическата криза в Холандия ще повлия на решението за присъединяване. Именно Холандия е страната, която се противопоставя на влизането на България и Румъния в Шенген. От друга страна, преди дни холандското правителство подаде оставка, а предсрочните избори ще се състоят именно през септември.
При срещата си в София премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой са обасъдили проектите за диверсификация на енергийните доставки към Европа и състоянието на българската икономика. На пресконференцията след разговорите Борисов заяви, че е запознал Ромпой с идеята за доставка на газ от Азербайджан през Грузия до пристанищата във Варна и Бургас. Председателят на Европейския съвет е отговорил, че приветства  всички инициативи за осигуряване на диверсификация на доставките на енергийни суровини. Премиерът Борисов е повдигнал за пореден път въпроса за финансирането на газопровода "Набуко" от Европейската инвестиционна банка „и ако държавите вземат кредити от нея, дали заемът ще се признае за дефицит“. Премиерът подчерта, че е настоял евентуалният заем да бъде изведен като критерий за дефицит, "защото ако България вземе 3.5 милиарда евро за "Набуко", можете да сметнете", мотивира се премиерът.
На свой ред Херман ван Ромпой подчерта, че България е успяла да преструктурира икономиката си и е на път да излезе от наказателната процедура за свръхдефицит. По негови думи България дава добър пример като показва, че ограниченията на валутния борд или на общата валута могат да бъдат преодолени с решителност.
През април 2010 Европейската комисия стартира наказателна процедура за свъхдефицит срещу България, заради дефицит от 3.9% през 2009.