От ИПИ прогнозират нов ръст на безработицата

Икономисти настояват минималната работна заплата да отпадне.

24.04.2012 | 15:17
От ИПИ прогнозират нов ръст на безработицата

България няма да бъде подмината от рецесията в Европа и това ще се отрази негативно на пазара на труда като безработицата ще продължи да нараства, прогнозират икономистите от Института за пазарна икономика.

Според тях, за да се противодейства на тези процеси, е необходимо държавата да се преориентира към по-гъвкава политика с по-малко регулации и административна тежест, така че да се стимулира разкриването на нови работни места.

От ИПИ предлагат още да бъдат върнати минималните осигурителни прагове на нивата отпреди кризата и да отпадне възможността да се разпространяват административно колективни трудови договори в различните браншове. Икономистите настояват още да бъде премахнат класът за прослужено време в частния сектор.

Ако управляващите улеснят фирмите и премахнат част от „бумащината“ около безопасните условия за труд в нискорисковите сектори, това би стимулирало създаването на нови работни места, обясни Петър Ганев от ИПИ. Той уточни, че в момента политиките на държавата са съсредоточени главно в запазване на съществуващите.

Като неефективна регулация за бизнеса Ганев посочи изискването на всяко работно място да се изготвя график кога ще се ползва платеният годишен отпуск, което масово не се спазва, защото е “тотално безсмислена административна мярка“, но въпреки това подлежи на проверка и санкции.

От ИПИ настояха още минималната работна заплата да отпадне, тъй като е по-добре хората да намират работа на гъвкаво работно време и с ниско заплащане, отколкото изобщо да ги няма тези работни места.

Според главния икономист в ИПИ Десислава Николова, в резултат на рецесията в ЕС, през последното тримесечие на миналата година у нас има рязко увеличение на безработицата, което излиза извън рамките на сезонността. “Най-вероятно това ще бъде само началото на едно ново покачване на безработицата в целия ЕС“, коментира тя.

Експертът посочи още, че забавянето и спадът на икономиката в Западна Европа автоматично се отразяват върху българския износ, който през тази година също се очаква да отбележи спад. “Дори при най-добрия сценарий за българската икономика, износът ще намалее или ще остане на миналогодишните си нива“, твърди Николова. Според нея това няма как да бъде компенсирано с развитието на други сектори като строителството и туризма, а вътрешното потребление ще остане свито.