Бензин по 8 стотинки литъра? Може, но във Венесуела

Гърция и Турция са в десетката на страните с най-скъпи горива – запасете се в България, ако пътувате по празниците.

21.04.2012 | 18:05
Бензин по 8 стотинки литъра? Може, но във Венесуела

Много българи се оплакват шумно - и не без основание - от цените на горивата, които се удвоиха за последното десетилетие. Но дори един бегъл поглед при съседите Гърция и Турция показва, че можеше да бъде и по-зле.

Двете южни съседки на България попадат в челната десетка на световните държави с най-скъп бензин, съставена от британската застрахователна компания Staveley Head. Девет от първите десет страни са от Европа, най-вече заради високите акцизи на Стария континент.

Абсолютният шампион е Норвегия, където литър безоловен бензин струва 1.99 евро – независимо от факта, че страната е петият най-голям износител на петрол в света. Рекордната цена се обяснява с двойното облагане на горивото от правителството в Осло – веднъж с акциз и втори път с екотакса.

Ако обаче цените се разгледат в сравнение с доходите, норвежците не са чак толкова зле. По сметки на Staveley Head местните жители харчат не повече от 7.4% от средствата си за гориво – за разлика от турците, които са принудени да заделят една трета от парите си, за да пълнят резервоарите. В Гърция, където бензинът е малко по-евтин, а доходите – малко по-високи, този процент е около 25.

В сравнителен план мястото с най-скъп бензин в света е Еритрея – малка държавица в североизточна Африка, която преди десетилетие се отдели от Етиопия. Там за поддържането на икономична малолитражка биха отишли 61% от средния месечен доход.

На другия полюс, естествено, са страните от Персийския залив и другите големи производители на петрол. Като съотношение между цени и доходи най-облагодетелствани са жителите на страни като Бахрейн, Кувейт и Катар, които отделят много под 1% от доходите си за гориво.

В абсолютен мащаб най-евтиният бензин е във Венесуела, където политиката на лявото правителство на Уго Чавес е да субсидира цените. Литър безоловен бензин в Каракас струва еквивалента на едва 4 евроцента, или 8 стотинки. При такива цени пътуването от София до Варна и обратно би ви излязло 5.12 лева.

 

НАЙ-СКЪПИЯТ БЕНЗИН
Норвегия 1.99, Турция 1.97, Холандия 1.80, Италия 1.77, Гърция 1.76, Дания 1.74, Великобритания 1.73, Швеция 1.72, Еритрея 1.72, Белгия 1.70.

НАЙ-ЕВТИНИЯТ БЕНЗИН
Венесуела 0.04, Саудитска Арабия 0.10, Либия 0.11, Туркменистан 0.15, Бахрейн 0.16, Кувейт 0.17, Катар 0.18, Египет 0.23, Оман 0.24, Алжир 0.24.
Цените са в евро.