КЗК още не може да реши дали има картел на горивата

"Лукойл", Rompetrol, "Нафтекс Петрол" и OMV имат срок до края на месеца да внесат възраженията си.

17.04.2012 | 14:18
КЗК още не може да реши дали има картел на горивата

Решението на Комисията за защита на конкуренцията за картел на горивата няма да излезе скоро, съобщиха за електронното издание на Bulgaria On Air от антимонополния орган.

Точно преди месец комисията обвини "Лукойл", Rompetrol, "Нафтекс Петрол" и OMV, че са се консултирали помежду си при определянето на цените на горивата, като по този начин са нарушили конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин и дизелово гориво.

От комисията очакват до края на месеца писмените възражения на засегнатите компании. След това КЗК има две седмици срок, за да изготви решението, което ще бъде изпратено до Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия - тъй като съмненията не засягат единствено българския пазар.

Без да се ангажират с конкретен срок, повече яснота по разследването може да се очаква най-рано след 3 месеца, поясниха от комисията.

От Брюксел пък по никакъв начин не могат да накажат компаниите, в случай на доказана вина. Ролята на европейските чиновници опира единствено до това да проверят дали КЗК не е нарушила законодателството при проучването.

В случай, че компаниите не са доволни от решението, могат да потърсят правата си в съда, поясниха още от комисията.