fallback

5-7% ръст на туристите по морето очаква браншът

България може да се възползва от кризата в сектора, смятат от Варненската туристическа камара.

17.04.2012 | 11:39

"Ръстът на туристите по Черноморието ще е в рамките на 5-7% през този летен сезон", коментира за "Фокус" доц. Марин Нешков, председател на Варненската туристическа камара.

България може да се възползва от кризата в сектора, тъй като туристите няма да се откажат от почивка, а просто ще редуцират разходите си. Нашето Черноморие е много удобен вариант, разсъждава Нешков.

Близо 4000 румънски туристи са били по Великден на Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена. Тази година те са били с близо 10% по-малко спрямо 2011, коментира пред "Черно море" Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци.  „И този година в курортите имаше основно румънци, по-малко българи и незначителен брой германци“.Хотелите са предложили за празниците цени между 75 и 110 евро за 3 дни. "Отчитаме минимално поскъпване спрямо миналогодишната стойност на пакетите", призна Щерев. Повечето хотелиери имат практиката да отварят за Великден, а после пак затварят в очакване на 15 - 20 май, когато започва реалното раздвижване на туризма на морето, поясни шефът на съюза.

7 милиона туристи ще посетят страната тази година, заяви преди великденските празници в студиото на Bulgaria ON AIR Благой Рагин - председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Очакванията от този летен сезон да бъде отчетен 3 милиарда евро оборот.

fallback
fallback