Държавата ще може да бави плащанията към бизнеса само месец

Фирмите ще имат 30 дни, за да се разплатят с партньорите си.

12.04.2012 | 16:23 Редактор:
Държавата ще може да бави плащанията към бизнеса само месец
Държавата ще може да бави плащанията към бизнеса само месец

Държавата и общините ще могат да бавят плащанията си към фирмите най-много 30 дни, гласят промени в Търговския закон, подготвени от Министерството на правосъдието.

Текстовете предвиждат срокът да започва да тече от деня, в който е получена фактурата или друг платежен документ.

Фирмите също ще бъдат задължени да плащат на партньорите си в рамките на един месец, освен, ако чрез договор не са се разбрали за друг срок.

Причините да бъдат записани такива промени са, че често, когато компаниите участват в търгове за обществени поръчки, поставят нереално дълги срокове за плащане, като по този начин стават идеален кандидат, без значение дали изпълняват останалите критерии. Освен това корекциите се налагат и заради директива на Европейската комисия, която трябва да бъде приложена и в България най-късно до март 2013.  

В действителност през 2009 именно финансовото министерство замрази плащанията към бизнеса – ход, който според някои икономисти е утежнил ефекта от кредитната криза. Само допреди 8 месеца стотици милиони левове все още не бяха платени на фирмите, спечелили и изпълнили обществени поръчки.

В края на 2010 пък управляващите измислиха схема, чрез която Българската банка за развитие пое изплащането на стари задължения на бюджета към компаниите, които пък се съгласиха да намалят вземанията си с по 7-10%.

От последните данни на Министерство на финансите става ясно, че към края на миналата година просрочените задължения на централната и местната власт са близо 370.5 млн. лева, като 207 милиона от тях са задължение на общините.