Минималните пенсии ще бъдат увеличени от 1 юли

Дянков отхвърли обвиненията, че повишението има връзка с парламентарния вот следващата година.

12.04.2012 | 11:31
Минималните пенсии ще бъдат увеличени от 1 юли

Минималните пенсии ще се увеличат от 1 юли от 136 на 145 лева, както предвижда законът, заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той допълни, че средствата за това увеличение вече са налице.

Министърът обясни, че за следващата година има две възможности: едната възможност също е по закон и в средата на 2013 всички пенсии, без изключение, ще се вдигнат като се взима предвид както инфлацията, така и ръстът на производителността на труда.

Вицепремиерът изрази надежда и за допълнително увеличаване, извън предвиденото индексиране на пенсиите.

Финансовият министър е категоричен, че повишението зависи от възможностите на бюджета, които от своя страна са в пряка връзка с икономиката на страната. „Допълнително увеличение извън обещаната индексация, което ще е пропорционално за всички пенсии, може да има, ако ръстът на икономиката до края на тази година е по-голям от процент, както е заложено в бюджета“, твърди Дянков.

Той отхвърли обвиненията, че предвижданото увеличение на пенсиите има връзка с парламентарния вот следващата година.

По отношение на Сребърния фонд, Дянков допълни, че от няколко дни е наясно с позицията на БНБ по въпроса. Централната банка остро критикува предложените промени, които предвиждат част от средствата да се инвестират в държавни ценни книжа. Дянков каза, че ако той е управител на централната ни банка, вероятно би написал същото писмо.