Дянков обеща вдигане на пенсиите догодина

Поканени са 11 банки за емисията еврооблигации.

11.04.2012 | 15:43
Дянков обеща вдигане на пенсиите догодина

"Правителството одобри днес бюджетната прогноза за следващите три години. В нея има увеличаване на пенсиите", заяви министърът на финансите Симеон Дянков след заседанието на кабинета днес.

Вицепремиерът обясни още, че ще се промени и принципът на актуализиране на пенсиите. Според последните промени в Кодекса за социално осигуряване, които прие парламентът пред няколко месеца, индексирането на пенсиите става само с процент, равен на инфлационния индекс. Дянков обаче посочи, че от 2013 година увеличението на възнагражденията за най-старите ще става, като се взима предвид както инфлацията, така и ръстът на производителността на труда.

Министерски съвет прие и промени в Закона за Сребърния фонд. "До 30 % от фонда ще може да се инвестират в държавни ценни книжа през тази година и този процент плавно ще се увеличава, като през следващата ще е 40%. Парите от него ще могат да се използват от 2028 година. Другите промени в закона са такива, каквито първоначално бяха предложени на обсъждане", обясни Дянков.

През 2016 и следващите години, фондът ще може да инвестира до 70% от активите си в български държавни облигации.

Вече са изпратени писма към 11 банки за емисията еврооблигации и до средата на следващата седмица се чакат техните ценови предложения. Ще бъдат избрани 3-4 институции, които ще участват във втори тур, каза още вицепремиерът.

Единадесетте банки са избрани от общо 17, които са участвали в пазара на еврооблигации в последните три години. Според Дянков шест от тях първоначално са били изключени, защото не са имали интерес към българския пазар.

Стремим се да постигнем възможно най-изгодната цена за България. Може би до две седмици вече ще сме избрали 1-2 банки, които да водят еврооблигацията" , заяви финансовия министър. Страната ни иска да емитира еврооблигации с падеж от 5 или 7 години, допълни той.