„Райфайзенбанк“: Индустрията и износът вече не са фактори за растеж

Кредитирането ще намалява още, твърдят от експертите на банката.

11.04.2012 | 14:17
„Райфайзенбанк“: Индустрията и износът вече не са фактори за растеж

За разлика от 2010 и 2011 в началото на тази година индустрията и износът вече не са фактори на икономическото възстановяване в България. Затова е вероятно през първото тримесечие ще бъде отчетен спад на брутния вътрешен продукт, пише в анализ на „Райфайзенбанк“.

Спадът на промишленото производство се е ускорил през януари до 3.1% на годишна база, а оборотът на вътрешната търговия се е свил спрямо януари 2011 с 3.3%. Износът на стоки спада в номинално изражение – с 10.2% спрямо същия период на миналата година, се казва още в доклада.

През януари и трите основни отрасъла на промишлеността реализират спад на продукцията.

На фона на слабото вътрешно търсене, тези данни могат да се разглеждат като индикатор за навлизане на страната в повторна рецесия, посочват експертите на банката.

През февруари месечната инфлация се е ускорила до 0.9% поради поскъпването на храните и горивата, след като суровият петрол достигна исторически най-високата си цена, измерена в евро. Банката очаква за март Националният статистически институт да отчете месечна инфлация в размер на 0.6%. За инфлацията на годишна база и за средногодишната инфлация очакваните стойности са съответно 2.1% и 3.5%.

Състоянието на пазара на труда също се влошава. След отчетената безработица от 11.4% през последното тримесечие на 2011, през януари и февруари 2012 безработицата рязко се е повишила и достига 13.5%. Кредитите както за фирмите, така и за домакинствата са отбелязали спадове през февруари – съответно със 118.8 млн. лв. (0.4%) и 45.5 млн. лв. (0.2%) спрямо януари.

Влошило се е и търговското салдо, а оттам и текущата сметка на платежния баланс, която през януари е била отрицателна в размер на 112 млн. евро.

Анализът на "Райфайзенбанк" посочва, че кредитите както за фирмите, така и за домакинствата са намалели през февруари – съответно със 118.8 млн. лв. (0.4%) и 45.5 млн. лв. (0.2%) спрямо януари. Прогнозата на банката е, че кредитирането на домакинствата, което се свива постоянно от 2009 насам, ще намалее още заради ситуацията на пазара на труда и на доходите.