Строителството на софийското метро е най-евтиното в Европа

През септември ще бъдат открити паркингите на "Ломско шосе" и "Черни връх", заяви за Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на "Метрополитен".

11.04.2012 | 09:00
Строителството на софийското метро е най-евтиното в Европа

Проектите за изграждането на метрото в София са на три пъти по-ниски цени в сравнение с  европейските. Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев.

Строителството на един метрокилометър излиза средно между 30-40 милиона евро, при средна цена от около 100 милиона евро в Прага и други европейски столици, например, коментира Братоев. Средната стойност на проектите по отделните отсечки излизала около 480 милиона евро.

Участъкът от "Младост" до булевард "Цариградско шосе" ще бъде пуснат в експлоатация до края на месец април. През септември ще бъде завършен и вторият метродиаметър от "Надежда" до "Лозенец". Тогава ще бъдат открити и изграждащите се паркинги, към метростанциите до "Ломско шосе" и бул. "Черни връх".

Инж. Стоян Братоев изтъкна и какви ще бъдат ползите за града след изграждането на подземната железница. В момента метрото поема около 28% от пътуващите в София. Около 180-190 хиляди души дневно използват подземната железница. Очаква се техният брой да се увеличи до 400 хиляди. "Икономиите за хората ще са във време", смята Братоев.

Пътуването с метро ще спести около 130 хиляди човекочаса дневно, коментира още изпълнителният директор на „Метрополитен”.  В същото време подземната железница е най-екологичният транспорт. В резултат на намаляването на трафика заради по-бързото придвижване с метро ще бъдат редуцирани и изхвърляните вредни емисии в столицата с около 79 хиляди тона, заяви още инж. Стоян Братоев.

Пълното интервю с изпълнителния директор на „Метрополитен” може да гледате по- късно през деня на сайта в категорията TV/Предавания/Сутрешен блок.

Кадри от метрото при бул. Черни връх може да видите от видео файла.