АЕЦ "Козлодуй" ще плати 15 млн. евро на консултант

Чужд консорциум трябва до края на 2013 да изготви програма за удължаване живота на пети и шести блок.

10.04.2012 | 13:07
АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй" ще плати 15 млн. евро на консултант

Консорциум между френската компания "Електрисите де Франс" и руската "Росенергоатом", избран с обществена поръчка, ще направи програма за модернизация и удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ с 20 години. Крайният срок за предаване на програмата е ноември 2013.  За консултантските услуги централата ще плати 15 млн. евро по непотвърдена информация на Mediapool.

Договорът с консултанта трябвало да бъде сключен през август 2011, но заради тежките преговори по предложената цена и тромавите процедури по одобрението на договора, подписването ще стане факт след великденските празници, потвърди за електронното издание на Bulgaria On Air шефът на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов. По искане на чуждите компании, най-вероятно договорът ще бъде подписан на 19 април в София. Относно информацията за цената на услугата, шефът на атомната централа заяви, че "предпочита да каже точната сума в деня на подписването".

По груби изчисления необходимите инвестиции за удължаване на експлоатационния срок на двата реактора, възлизат на около 200 млн. евро.