Държавата въвежда глоби за некоректните абонати

Обмисля се пълна забрана за отказ от парното, разкри заместник-министърът на икономиката.

10.04.2012 | 10:32
Държавата въвежда глоби за некоректните абонати

(Обновена в 14:30)

Държавата смята да въведе глоби за некоректните платци и по този начин да се намалят дълговете към топлофикциите, заяви днес по време на кръгла маса Димитър Куюмджиев от енергийното министерство. "В министерството е сформирана работна група, която разработва програма за развитието на топлофикационния сектор, в нея ще влязат и санкциите. Съвсем скоро ще излезем и с конкретни подробности", заяви експертът.

До две седмици трябва да влезе на второ четене Законът за енергетиката. Работната комисия в парламента между двете четения е приключила с приемането на предложенията за промени в текстовете, заяви Валентин Николов, заместник-министър на икономиката.

Една от целите на държавата е да създаде възможности за стимулиране на производството на ток от биомаса, каза още Николов. Сред идеите, които в момента продължава усилено да се обсъждат, е въвеждането на едномесечното отчитане на парното. Заместник-министърът припомни старата си теза, че когато хората всеки месец знаят какво количество топлоенергия за потребтеили, ще върнат доверието си топлофикациите.

През последните няколко дни се обсъжда и вариант да се въведе пълна забрана за отказ на гражданите от централно топлоснабдяване, разкри Николов. "И сега в закона има забрана за демонтаж на радиаторите, но съществува възможност цял блок, с решение на общото събрание на етажната собственост, да се откаже от топлоподаването като се запечата абонатната му станция. Тогава гражданите в блока не плащат нищо и всеки собственик избира начин за отопление на апартамента си". Тази идея все още не е широко дискутирана и не ясно дали ще залегне в закона, поясни заместник-министърът и си призна, че я подкрепял. "Когато си купите апартамент с централно топлоснабдяване, не трябва да използвате въглища и да се налага всички да дишат мръсния прах".

Топлоцентралите използват годишно по 1 милиард кубически метра газ, за който плащат 700 000 лева, съобщи заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.

"За да се намали зависимостта на дружествата от руския газ, от асоциацията препоръчват на държавата да предприеме мерки за замяна на синьото гориво с биомаса. Според Терзийски, за последните две години потребителите са натрупали дългове към топлофикациите в размер на 300-320 милиона лева.

Държавата усилено се бори да либерализира енергийния пазар. Основните ми опасения са, след това да не допусне значителен скок в цените на тока и парното, заяви лидерът на СДС Марин Димитров.