Туристическият данък се оказа незаконен

Конституционният съд върна старата туристическа такса за заето легло, не е ясно дали общините ще трябва да връщат пари на хотелиерите.

09.04.2012 | 17:26 Редактор: Ралица Пейчева
Туристическият данък се оказа незаконен

Туристическият данък, който от 2010 замени старата туристическа такса, е противоконституционен, става ясно от решение на Конституционния съд, публикувано на 5 април.

През 2011 съдът бе сезиран от депутати от БСП и ДПС. В мотивите се посочва, че при формирането на новия данък се смесват два вида облагане - на нощувките и на самия имот, които спадат към различни категории преки данъци (подоходни и имуществени). Конституцията ясно изисква двата вида да се разграничават.

За разлика от предишната такса, която се плащаше върху броя заети легла в хотелите, сегашният данък се начислява върху минимум 30% от легловата база, независимо дали тя е била заета. Правителството го мотивира със системно укриване на реалните нощувки от страна на хотелиерите. Те от своя страна увериха, че било невъзможно да се постигне 30% средногодишна заетост, при положение, че повечето хотели работят само в активния туристически сезон.

„Незаконосъобразното увеличение на туристическия данък чрез облагането и на хипотетични доходи при трайната тенденция за намаляване на реалните доходи както на гражданите, така и на предприятията от туристическия сектор, противоречи и на принципа, регламентиран в конституцията, за съобразяване на данъците с доходите", писаха депутатите от БСП и ДПС в искането си до съда.

„Вероятно решението на съда означава, че ще бъде възстановена туристическата такса. Не би следвало на общините да им се наложи да връщат пари или да бъдат заляти от съдебни искове - коментира за електронното издание на Bulgaria On Air Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. - Истината е, че тази ситуация показва неразбирането на значението на туризма за местните икономики от страна на управялващите“,

Драганов даде за пример Хърватия, където за всеки чуждестранен турист държавата възстановява 5 евро от задълженията на хотелиерите към хазната. Той припомни също, че туристическият данък далеч не даде очаквания от кабинета резултат – вместо очакваните поне 30 млн. лева годишно приходите от него са 10 милиона за 2010 година и едва 7 милиона през 2011.

Според бизнеса с решението на съда най-сетне се премахва плащането на данък за несъществуващи приходи от нощувки. Данните на НСИ показват, че през последното тримесечие на 2011 средната заетост в местата за настаняване в България е едва 16.1%.

От Националното сдружение на общините отказаха коментар по темата. „Това е твърде важно решение, за да го обсъждаме публично веднага след излизането му“, каза изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова, като допълни, че в сряда ще публикуват официално становище, обсъдено с общинските кметове.