fallback

След 2014 чакаме от Брюксел "в пъти повече" пари за саниране

Очакванията са годишно да бъдат спестени над 280 000 мегаватчаса ток, заяви заместник-министърът на регионалното развитие.

09.04.2012 | 12:25

За следващия програмен период очаквам в пъти повече европейски средства за саниране, заяви по националното радио заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. От този месец започва санирането на панелни жилища в 32 града, като по Оперативна програма "Регионално развитие" са предвидени 63 милиона лева.

България е с най-голям договорен процент публичен ресурс в Европейския съюз - 50% финансиране, заяви Нанков. Няма да има краен срок за кандидатстване, но санирането ще приключи през 2013 с края на програмата. Очакванията са след санирането на годишна база да бъдат спестени над 280 000 мегаватчаса ток.

Санирането на блоковете няма да е достатъчно, за да изпълним изискванията на ЕС за енергийна ефективност, смята  евродепутатът Владимир Уручев. "Документите, които се разработват от ЕК и се приемат от европейските институции, се отнасят повече за обществените и държавните сгради, където могат да се правят задължителни политики. Жилищният сектор като че ли не е засегнат досега в документите", подчерта Уручев.За санирането на един апартамент от седемдесет квадрата, собствениците ще трябва да заделят около 5 хиляди лева. "Една от възможностите за финансиране на санирането са банковите заеми, но има и други опции, заяви пред Bulgaria ON AIR Надриана Василева, управител на фирма за оценяване на инвестиционни проекти.

fallback
fallback