Иран спря доставките на петрол за Гърция

Hellenic Petroleum и Motor Oil Hellas не могат да плащат задълженията си.

05.04.2012 | 16:08
Иран спря доставките на петрол за Гърция

Иран прекратява продажбите на петрол за двете водещи гръцки компании заради неспособността им да плащат за покупките си, предаде иранската телевизия Presstv. Решението на Техеран касае Hellenic Petroleum и Motor Oil Hellas.

Прекъсването на петролните потоци от Иран вероятно ще доведе до по-нататъшно задълбочаване на финансовата криза в Гърция, тъй като Техеран е един от основните доставчици на суровината за гръцките рафинерии, коментират експерти.

През последните месеци цените на суровината достигнаха нови рекордни нива, след като Иран реши да спре износа за някои европейски страни в отговор на петролното ембарго на Европейския съюз върху ислямската република.

Иран вече намали износа на петрол за Франция и Великобритания, а в началото на годината външните министри на ЕС одобриха пакет от санкции, включително забрана за вноса на черното злато, замразяване на активите на Централната банка на Иран и забрана за продажбата на диаманти, злато и други благородни метали, идващи от ислямската република.

Санкциите на ЕС целят да принудят Иран да изостави програмата си за ядрена енергия.