"Райфайзен рисърч": Еврозоната ще достигне дъното тази година

Ръст от 1.1% ще има през 2013, пише в анализ на банката.

05.04.2012 | 14:53

През тази година БВП в еврозоната ще отбележи спад от 0.5% и с това ще достигне дъното на рецесията, а през 2013 ще порасне с 1.1%, пише в анализа на . "Райфайзенбанк“.

"Индикаторите отчитат видимо подобрение след зимните месеци. Това е в съответствие с нашата прогноза, според която, еврозоната отново ще отбележи растеж след второто тримесечие нататък", коментира анализаторът Валентин Хофщетер.

Според него в рамките на Европейския съюз продължава разделението между страните в ядрото около Германия и периферните държави. "Очакванията за растеж на всички страни по южния фланг би трябвало допълнително да бъдат коригирани в негативна посока", казва още Хофщетер.

Анализаторите очакват пазарите да се фокусират върху политическите развития на континента през второто тримесечие, когато са насрочени изборите във Франция и Гърция. Хофщетер не изключва въпросът за втори спасителен пакет за Португалия, която наскоро получи 78 млрд. евро от ЕС и МВФ, да бъде повдигнат отново в рамките на тази година.  

Изминалите няколко месеца показаха, че мерките на ЕЦБ са били ефективни, казват още от кредитната институция. „Намаленията на основния лихвен процент в края на 2011 и щедрото предоставяне на ликвидност на банките значително намалиха напрежението върху финансовата система и остро понижиха риска от кредитен колапс", смята Хофщетер.  Затова той очаква период на ниски лихви и високи нива на ликвидност. "Част от мерките, като изкупуването на държавни ценни книжа, изобщо не бяха използвани. Други, като изкупуването на обезпечени банкови облигации, бяха само отчасти оползотворени и вероятно ще бъдат предприети отново само в краен случай", коментира експертът. 

Според Вероника Ламер, която е анализатор в банката, големите развиващи се икономики извън Европа вече са преминали най-ниската точка на икономическа активност. Тя дава за пример Китай, където предприетите мерки позволяват постигането на малко по-висок растеж от заложените 7.5%, а също Бразилия, която стимулира вътрешното търсене.