Кабинетът позволи емитиране на нов външен дълг

Дянков ще може да емитира облигации на международните пазари до 2 млрд. лева.

04.04.2012 | 14:38
Кабинетът позволи емитиране на нов външен дълг

Кабинетът даде право на вицепремиера Симеон Дянков да започне подготовката по емитирането на държавни ценни книжа в евро на международните капиталови пазари, стана ясно от днешното правителствено заседание.

Разрешението за емитиране на дълг е направено чрез промени в Закона за държавния бюджет за 2012. В преходните и заключителните разпоредби е записано, че държавата може да емитира облигации на международните пазари до 2 млрд. лева или около 950 млн. евро. Предстои  емисията да бъде одобрена и от Народното събрание.

През януари следващата година България трябва да погаси 818.5 млн. евро.

Ако бъде извършена емисията, външният ни дълг ще се вдигне до 19% от БВП, но ще остане един от най-ниските в Европейския съюз, твърдят експерти.

Първоначално финансовият министър Симеон Дянков предлагаше част  от парите в Сребърния фонд да се използват за погасяване на задълженията. Имаше и идея дългът да бъде финансиран със средства от вътрешния пазар чрез емисия държавни ценни книжа.

„През последните години емисиите на ДЦК на вътрешния пазар се използват като приоритетен източник за финансиране на бюджета, осигурявайки около 80% от брутното дългово финансиране. Алтернатива на вътрешното финансиране е излизането на България на международните капиталови пазари", се казва в мотивите към искането за одобряването на емисията.

Сред другите мотиви точно сега да се извърши емитиране на дълг се посочва, че "пазарите на суверенни облигации са силно чувствителни към икономическите и политическите събития и възможностите за благоприятно финансиране са времево ограничени".

"Към момента се наблюдава успокоение на международните капиталови пазари, което създава подходяща инвестиционна среда за външно финансиране на държавата. Освен осигуряване на диверсификация на дълговите източници за финансиране, емитирането на държавни облигации, деноминирани в евро, ще представи България сред международната инвестиционна общност", се казва още в мотивите.

"Ако се изберат външните пазари за финансиране на падежа по еврооблигациите, това ще гарантира, че фискалният резерв ще остане над 4.5 млрд. лева в края на тази година, а през 2013 ще се задържи между 4 и 4.4 млрд. лева", посочват от финансовото министерство. Оттам уточниха още, че цялата процедура от взимане на политическо решение до изтегляне на самия заем и ратификация на договора ще отнеме най-много 10 седмици.

Предварителната процедура за емисия облигации е напреднала, съобщи през миналата седмица заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева. По думите й моментът е подходящ да се емитират облигации на външния пазар, тъй като след взетите решения за спасяването на Гърция инвеститорите са по-спокойни. Тази позиция защитават и експерти, които също смятат, че правителството е добре да се възползва от спокойния "времеви прозорец" на пазарите в момента. Те препоръчват емисията да е не по-малка от 500 млн. евро, за да заинтригува инвеститорите и България да получи по-изгодна лихва, която ще трябва да плати при падежа.