"Набуко" става обект с национално значение

Цялостният технически проект е почти завършен, заявиха за Bulgaria On Air от проектната компания.

04.04.2012 | 14:10

(Обновена в 16:20)

Изграждането на българската част от газопровода "Набуко" става обект с национално значение. С решението на кабинета ще се облекчат процедурите за получаване на строителни разрешения, както и ще се ускори отчуждаването на имотите.

От международната проектна компания Nabucco Gas Pipeline International определиха правителственото решение като "ключово", което ще подкрепи и ускори проекта. "Набуко" е най-напредналият проект в Южния газов коридор, защото е най-изгодният и стратегически необходим вариант за диверсификация на газовите доставки за България и Европа", коментира директорът на компанията Райнхард Мичек.

Следващата стъпка е газовата тръба да получи одобрение и от парламента. В напреднала фаза е изготвянето на Оценката за въздействие върху околната среда. Цялостният технически проект е завършен на 80%, заявиха за електронното издание на Bulgaria On Air от българския клон на проектната компания.

"Набуко" ще свърже най-богатите на газ региони в света - Каспийския и Близкия Изток с европейския пазар. След завършването на трасето, с дължина 3900 км, годишният капацитет ще бъде 31 милиарда куб. метра. В България тръбата ще мине през 9 области- Ямбол, Бургас, Шумен, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище и Враца. Строителството ще започне в края на 2013, с първи пренос в края на 2017.