Китай разреши чуждестранните инвеститори да влагат повече средства в страната

В отговор на забавянето на китайската икономика премиерът Вън Дзябао търси начини за привличане на капитали от чужбина.

04.04.2012 | 14:01 Редактор:
Китай разреши чуждестранните инвеститори да влагат повече средства в страната
Китай разреши чуждестранните инвеститори да влагат повече средства в страната

Китай увеличи над два пъти квотата за чуждестранните инвестиции- от 30 на 80 милиарда щатски долара.
В отговор на забавянето на китайската икономика премиерът Вън Дзябао търси начини за привличане на капитали от чужбина. Либерализацията на финансовата и валутната система и повишаването на ролята на пазарите от друга страна, бяха изтъкнати от Световната банка като по-подходящи за устойчивото развитие на страната в дългосрочен план.  Китайската комисия по ценните книжа взе решение и за увеличаване на размера на чуждестранните депозити в китайски банки. Чужденците също така ще мога да купуват и повече китайски акции и облигации, както и да внасят валута на стойност до 50 милиарда юана или 8 милиарда щатски долара. Досега горната граница беше 20 милиарда юана.
Експортните приходи на Пекин бяха силно подкопани в отзвук на дълговата криза в Европа като през февруари беше отчетен най-големият търговски дефицит от 1989 година насам.
От откриването на програмата за чуждестранни инвестиции през 2003, китайският регулатор е отпуснал квоти на стойност 24.6 милиарда долара за общо 129 външни фирми. Около 75% от тези средства са инвестирани в акции на китайски компании, а останалата част - в облигации и депозити. Сериозна активност в тази посока се наблюдаваше през март тази година, когато бяха отпуснати квоти на 15 компании за общо над 2 милиарда долара. За сравнение през цялата 2011 отпуснатите квоти бяха в размер на 1.9 милиарда долара. Според анализатори стъпките, които китайските власти предприемат в посока либерализация на финансовите пазари, все още са скромни, но въпреки това се приемат позитивно от инвеститорите.