fallback

Държавата очаква да намери 400 млрд. куб. метра шистов газ в Добруджа

"Ако данните се потвърдят, ще бъдат извлечени не повече от 15%", коментира учен за електронното издание на Bulgaria On Air.

04.04.2012 | 11:40

(Обновена в 15:12)

Държавата очаква да извади 400 милиарда кубически метра шистов газ от две находища в района на Добруджа, съобщи по националното радио новият заместник-министър на икономиката Валентин Николов. Освен това е пуснато проучване в шелфа на Черно море за наличие на конвенционален нефт и газ.

Заместник-министърът разкри, че забраната е била наложена, тъй като е трябвало в кратки срокове да се вземе решение, което да гарантира опазването на околната среда. "Следващата стъпка вече е съвсем спокойно - без да ни притискат обстоятелствата, да се анализират добрите практики на страните, които имат такива проучвания".

Ако се потвърдят данните на Валентин Николов, това би означавало, че страната ще си осигури синьо гориво за много години напред. По данни на "Булгаргаз", годишното потребление в България за 2011 е 2.5 млрд. кубически метра газ.

"Информации за подобни залежи в района се чуват от години, но до момента това са само хипотези. Необходимо е сериозно проучване. Ако все, пак предположим, че данните са верни, ще бъдат извлечени, не повече от 15% от обема", коментира за електронното издание на Bulgaria On Air професор Васил Балинов - член на БАН и българската асоциация "Природен газ". Основната причина да останат неразкрити количества под земята е, че в района има доста защитени природни места. 

Що се отнася до опасенията дали добивът на шистов газ е опасен, ученият смята, че забраната, наложена от парламента, е под натиска на екозащитниците. "Методът "фракинг" не е опасен, а рисковете за природата са същите, както при конвенционалния добив", смята Балинов.

"Технологията няма рискове за населението", заяви наскоро при посещение в България британски експерт по въпросите за добива на шистов газ.

Мненията на учените и енергийните експерти дадоха повод на парламента да създаде днес временна комисия, която да преразгледа анализите, събрани през последните няколко месеца. Главната задача е да изготви законодателни предложения за спорния добив на шистов газ.

fallback
fallback