fallback

9.3% ръст в самолетните пътувания през февруари

Броят на пътниците се увеличава с по-бърз темп от капацитета на авиопревозвачите, отчете IATA.

03.04.2012 | 18:59

Броят на пътуващите със самолет се е увеличил с 9.3% през февруари в сравнение със същия месец на миналата година, отчете Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Организацията обаче предупреди, че повишаващите се цени на горивата си остават повод за притеснение за авиационната индустрия.

Цитираната статистика отчита само международните полети. Сред причините за ръста на годишна база са празниците по повод Лунната нова година в Азия и карнавалът в Рио. През февруари 2010 броят на пътуващите бе по-малък и заради Арабската пролет.

„Перспективите пред бизнеса все пак остават несигурни – коментира генералният директор на IATA Тони Тайлър. – Доверието от страна на бизнеса се покачва с по-нисък темп през февруари, което ограничава потенциала за повишаване на броя на пътуванията в бизнес класа. В същото време опитите на авиокомпаниите да компенсират поскъпването на горивата могат да отблъснат пътници в по-чувствителните към цените пазарни сегменти. А лошите икономически условия и високите цени на горивата са две злини, които един пазар, очакващ 0.5 % норма на печалба, трудно може да си позволи“, допълва Тайлър.

Пътническият трафик се е увеличил с по-бърз темп от капацитета на самолетите, който е нараснал със 7.3%, затова в тях е имало и по-малко празни седалки.

IATA отчита и повишение в превозените товари - 5.1%. Този ръст обаче е по-малък от темпа на увеличаване на капацитета, затова карго полетите през февруари са извършвани при средно 50% натоварване на самолетите.

fallback
fallback