Топлофикациите не искат газ от посредници

Абонатите да имат директни договори с фирмата за дялово разпределение, настояват от Асоциацията на топлофикационните дружества.

03.04.2012 | 10:49
Топлофикациите не искат газ от посредници

Топлофикациите искат да купуват газ директно от "Булгаргаз", тъй като някои от дружествата в момента се снабдяват чрез посредници, съобщи за БТА заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.

Другото настояване е потребителите да имат право на избор за начина на отчитане и да има директни договори с наетата за това фирма. "В тези директни договори с фирмата - било тя за дялово разпределение, топлофикационно дружество или за енергиен мениджмънт, клиентът трябва да може да поставя своите условия и права", поясни Терзийски. По този начин абонатите ще имат не само задължението да плащат, но и правото да посочат начина на отчитане на енергията и информацията, която искат да получат. 

"Основният проблем в българския енергиен сектор и в икономиката въобще е несъответствието между равнището на доходи, определяно от пазара на труда и равнището на енергоресурсите, които ползваме и които се равняват по цените на световните борси, заяви заместник-председателят на браншовата асоциация", твърди заместник-председателят. От браншовата асоциация предлагат промените да залегнат в Закона за енергетиката.