Зад решението за "Белене" не стоят американски интереси, смята Уорлик

"Решението е обмислено и правилно. Сделките в енергийния сектор трябва да са прозрачни", убеден е дипломатът.

03.04.2012 | 10:13
Зад решението за

Зад решението на българското правителство не стоят политически интереси на САЩ, заяви по националната телевизия посланикът на страната Джеймс Уорлик. "Решението е обмислено и правилно. Сделките в енергийния сектор трябва да са прозрачни", смята дипломатът и призова, ако има някакви нарушители, веднага да започне разследване."България не трябва да зависи нито от Москва, нито от Вашингтон. Ние сме добри приятели със страната ви, но решенията се взимат от българския премиер и кабинет, а не от Вашингтон“, убеден е Уорлик.

Американецът вижда два аспекта, които са довели до това решение  - цената на централата и диверсификацията на енергийните източници. "След внимателно обмисляне премиерът взе решението, че е твърде скъпо. По-голямата част от гражданите също разбират, че проектът е доста противоречив и скъп. Уважаваме неговото решение".

През тази седмица енергийният министър Делян Добрев спомена, че има вероятност парламентът да отмени мораториума върху добива на шистов газ. Позицията на Уорлик е, че депутатите трябва да го преразгледат внимателно, без да влагат излишни емоции. "В Щатите сме достигнали до извода, че когато има правилния механизъм за контрол, нещата могат да бъдат в безопасност. Никой не би могъл да твърди например, че разработването на ядрена енергетика е напълно безопасна. Когато има на лице добра регулаторна рамка и контролни механизми, това би могло да позволи разумното и безопасното разработване на този вид енергия", каза още посланикът.