България и Русия спират "Белене" без съд и неустойки

Решението е договорено още в телефонния разговор с Путин, съобщи Борисов.

31.03.2012 | 10:15
България и Русия спират

(Обновена в 13:30)

България и Русия спират проекта АЕЦ "Белене" без съд и неустойки. За това са се договорили премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин в телефонния разговор, проведен през миналата седмица. "За мен беше важно след разговора ми с Путин да спрем настроенията, които имаше и в двата екипа - да отиват на съд, каза Борисов късно снощи на извънредна пресконференция.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев е отишъл в Москва, за да потвърди правителственото решение. "Предмет на разговор с вицепремиера Игор Сечин беше принципът, по който ще приключим проекта", каза Добрев. България е поела ангажимента да доплати за всичко, произведено до момента за централата. През другия месец работните групи ще уточнят точно за каква стойност става дума.

На въпрос за доклада на консултанта HSBC, Борисов каза, че, след като го получи от британската банка, веднага ще го предостави на парламентарната икономическа комисия. 

Отстъпката, която "Газпром" направил, е в замяна България да ускори процедурите по изграждането на газопровода "Южен поток". От 1 април руснаците ще намалят с над 11% цената на газа, който получаваме.

Проектът рано или късно ще бъде довършен, защото сме инвестирали много, за да създадем ново ядрено поколение, коментира за националното радио експертът от Международната атомна агенция Янко Янев. "Решението на правителството за мен е странно, да не кажа некомпетентно. Това първо не е експертно решение, защото, ако беше - един от уроците от Фукушима е да не се слагат много блокове на една и съща площадка", смята експертът.