fallback

Испания обяви 27 млрд. евро бюджетни съкращения

„Страната е в много трудна ситуация”, заяви европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен.

30.03.2012 | 12:55

(Обновена 16:57)

Испания ще съкрати бюджетните си разходи с 27 милиарда евро. Мерките ще засегнат всички държавни сектори. Правителството замразява заплатите на работниците в публичния сектор, а бюджетите на държавните ведомства ще бъдат намалени с 16.9%. Правителството обясни, че очаква приходи от 12.3 милиарда евро от предстоящо вдигане на данъците на големите компании.

Мерките обявени от испанския кабинет са едни от най-суровите в историята на страната. По-рано новоизбраният премиер Рахой предупреди, че испанците трябва да се готвят за тежка година.

Това, наред с реформите в трудовия пазар, даде основания на двата най-големи синдиката в Испания да организират обща стачка вчера, при която се стигна до безредици и сблъсъци.Полицията използва сълзотворен газ и палки срещу протестиращите, които разбиваха витрини и палиха кофи за боклук. През декември миналата година вече бяха орязани 15 милиарда евро от държавните средства. Очаква се Рахой да добави към тях допълнителни 40 милиарда. Това ще доведе до драстично затягане на коланите в здравеопазването и образованието. То ще дойде на фона на съществуващото орязване на социалните разходи, замразяването на заплатите на държавните служители и приватизацията. Испания е с най-високите нива на безработица в ЕС – 23%, като почти половината от хората под 25-годишна възраст са без работа.„Испания е в много трудна ситуация”, заяви европейският комисар по икономически въпроси Оли Рен, цитиран от AFP.  Изказването му идва часове преди ключова среща на финансовите министри от еврозоната, на която ще се обсъди испанският бюджет.Според публикации в испанската преса, Европейският съюз настоява за по-голямо орязване на разходите от това в Гърция, Ирландия и Португалия.

fallback
fallback