"Газпром" не е гарантирал по-евтин газ за Белене

Проектът за втора АЕЦ бил "лъжа и балкански трик", обясни Бойко Борисов пред депутатите.

29.03.2012 | 11:08

Никой от "Газпром" не е гарантирал по-евтин газ за бъдещата паро-газова централа в Белене, твърдят неназовани източници от корпорацията пред руския вестник "Комерсант". Те напомнят, че с отпадането на АЕЦ "Белене" компанията губи втори голям проект в България. Дъщерното дружество "Газпромнефт" бе сред акционерите в пропадналия тръбопровод Бургас - Александруполис, а пък реакторът за атомната централа се изграждаше и все още стои в Ижорските заводи на "Газпромбанк".

Макар и неофициална, информацията от руския монополист идва в деликатен момент - точно когато българският парламент прие решението на правителството. Дебатите в пленарна зала се проведоха в присъствието на премиера Бойко Борисов. АЕЦ "Белене” е една лъжа и балкански трик, заяви от парламентарната трибуна премиерът. "Направихме всичко възможно да диверсифицираме проекта. Да направим седми реактор на "Козлодуй" ще ни забави 5, 6, 7 години, a не 33 години“, каза още министър-председателят. Ако е имало противник на проекта, това е било правителството на тройната коалиция, добави Борисов.

Над 1.3 милиарда лева са платените до момента средства по проекта за втора АЕЦ, заяви по Нова телевизия енергийният министър Делян Добрев. „Ако започнем сега, евентуално 2021-2022 бихме имали седми реактор в Козлодуй", добави Добрев. Прогнозата на министъра се доближава до тази на председателя на Българския атомен форум Богомил Манчев, споделена още вчера пред електронното издание на Bulgaria On Air. "Получава се така, че на гола поляна искаме да сложим реактор. АЕЦ "Козлодуй" може да има седми блок най-рано през 2025”, смята Манчев.