fallback

Правителството се отказа от "Белене”

На съществуващата площадка ще се построи газова електроцентрала. Откъде обаче ще се доставя газът, питат експерти пред Bulgaria On Air.

28.03.2012 | 13:39

(Обновена в 16:37)

Правителството се отказва от строежа на АЕЦ „Белене”. "Взехме решение да прекратим проекта и да доплатим първия реактор, който октомври месец ще е окончателно готов. Около 140 милиона евро остава да се дадат още за него", каза в парламента премиерът Бойко Борисов. Даден е мандат на енергийния министър Делян Добрев да започне процедура за монтирането му като седми блок на АЕЦ „Козлодуй". Утре Добрев заминава за Москва, за да съобщи решението. Очаква се най-после да бъде публикувана и икономическата оценка на проекта, възложена на британската банка HSBC.

"При цена, около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж, тази централа ще струва близо 10 милиарда евро. Нямаме възможност да платим, а да задължим държавата поколения наред да плащат – няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България", аргументира се премиерът.

Няма инвеститор, който да е проявил интерес към газотурбинна централа на мястото на АЕЦ "Белене, съобщи заместник-министърът на икономиката Валентин Николов. "Страната ни ще приветства всяка идейна инвестиция в областта на енергетиката. Изграждането на газова централа като балансираща мощност за енергията от ВЕИ е добра идея".

Руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи за решението на българското правителство още вчера, позовавайки се на анонимен източник от кабинета. Единственият проект, поддържан стопроцентово и от двете страни, остава "Южен поток", чиято подготовка ще тече приоритетно, заявил източникът. Пред същата агенция ръководителят на руската корпорация Сергей Кириенко заяви, че евентуалният отказ на България няма да донесе съществени загуби за "Росатом". "При общ портфейл на поръчките от 20 ядрени реактора, с които в момента разполага "Росатом", отказът на една поръчка е незначителна. Ако България реши да строи атомната електроцентрала - ще я построим, ако реши, че няма нужда - ще се откажем".

Решението на кабинета е абсурдно. "Получава се така, че на гола поляна искаме да сложим реактор", коментира в интервю за електронното издание на Bulgaria On Air председателят на Българския атомен форум  Богомил Манчев. Според него АЕЦ "Козлодуй" може да има седми блок най-рано през 2025.

Поне 5-7 години са необходими да бъдат издадени всички разрешителни. Правителството трябва да направи лицензионни режими на площадката, сеизмични проучвания, Оценка за въздействието на околната среда. На всичко отгоре сме поели ангажимент към Европейската комисия, че за подобни мащабни проекти трябва да обявяваме готвените търгове в Брюксел, за да участват и европейски инвеститори. Няма да е изненада, ако Комисията ни изпрати наказателна процедура, че едностранно сме избрали руснаците, смята Манчев. Другият момент е, че в Козлодуй има специалисти по експлоатация, но не и проектанти. „Кой тогава ще проектира площадката, това иска време и друга обществена поръчка". Относно решението за изграждането на 2000 мегавата газова централа, Манчев заяви, че ще струва на правителството 2 милиарда евро. 

Новото решение на кабинета ще изисква огромно количество газ. На бъдещата газова централа ще са нужни годишно по 4 милиарда кубически метра за производството на 16 милиарда киловатчаса електричество. "На дневен ред идва въпросът откъде ще го доставяме", коментира за Bulgaria On Air енергийният експерт Атанас Тасев. Според него решенията са две – от Русия, което респективно означава нова дългосрочна зависимост, или от собствен добив на шистов газ. Ако се прибегне до втория вариант, следва да бъде отменено решението за мораториума, който парламентът наложи, разсъждава експертът.

По изчисления на Тасев, токът от газовата централа ще струва по 120 евро за мегаватчас, докато при стария вариант – от атомната централа – цената щеше да е 45-50 евро. Според експерта цената на тока може да бъде намалена, но за това ще са нужни допълнителни инвестиции в централата. Другият въпрос от съществено значение е животът на централата. В сегашния случай газовата централа може да бъде експлоатирана до 15 години, докато атомната – до 60.

Решението е много добра новина за България. Правителството прекъсна "един мегакорупционен проект", коментира за Bulgaria On Air експертът Иван Сотиров. Той предпочете да не дава оценка за новата идея за газова централа, преди да се е запознал детайлно с концепцията. 

С днешното заседание на кабинета се отменят три решения на Министерския съвет от 2004 г. и 2005 г., свързани със строителството на ядрена централа в Белене.

 

Подробности по темата гладайте тази вечер в "Денят ON AIR" от 19:30.

fallback
fallback