fallback

Rio Tinto се оттегля от диамантения бизнес

Днес 31% от китайските младоженки получават диамантен пръстен, при едва 1% преди десетилетие, показа проучване.

28.03.2012 | 08:50 Автор: Иван Нончев

Британската минна компания Rio Tinto обяви, че e готова да разгледа оферти за диамантения си бизнес, оценяван на около 1.2 млрд. долара. Гигантът възнамерява да стесни портфейла си и да се концентрира върху най-доходните си дейности. Наскоро по същия път тръгна и конкурентът BHP Billiton, който обяви за продан канадската си мина. 

Rio Tinto управлява една от най-големите мини за добив на диаманти в Западна Австралия, както и находища в Зимбабве, Канада и в Индия (последното е още във фаза на проучване). През миналата година компанията е добила 11.7 млн. карата диаманти - около една трета от количествата при лидерите De Beers и Alrosa.

Цената на диамантите на международните пазари бе доста колеблива през 2011 година и макар да се повиши с около 18%, този ръст е далеч под този на други суровини, произвеждани от Rio Tinto. Въпреки това перспективите пред този пазар изглеждат добри. Наскоро бе публикувано изследване на британска консултантска фирма, според което през 2010 година 31% от бъдещите китайски младоженки са получили годежен пръстен с диамант - при едва 1% в началото на 90-те.

fallback
fallback