България иска двойно повече пари за най-тромавата оперативна програма

От 2007 досега бизнесът е получил едва 130 млн. лева от предвидените над 2 милиарда по „Конкурентоспособност“.

27.03.2012 | 16:06 Редактор:
България иска двойно повече пари за най-тромавата оперативна програма
България иска двойно повече пари за най-тромавата оперативна програма

България ще настоява за европейско финансиране в размер на поне 4 млрд. лева по оперативна програма „Конкурентоспособност“ за следващия програмен период от 2014 до 2020 година. Това стана ясно от думите на министъра по еврофондовете Томислав Дончев по време на конференция “България и многогодишната финансова рамка на ЕС за 2014 – 2020 година.” Форумът беше организиран от Института за икономическа политика и фондация “Ханс Зайдел” в София.

От 2007 до края на 2013 страната ни трябва да усвои 2.2 млрд. лева по „Конкурентоспособност“, а към момента са платени около 553 млн. лева, като 400 милиона от тях все още не са стигнали до фирмите. Причината е, че въпросните 400 млн. лева са осигурени чрез инструмента „Джереми“, а засега от всичките анонсирани 5 фонда по "Джереми" работи единствено Гаранционният фонд, по който бизнесът може да кандидатства за евтини кредити в 5 търговски банки. Все още не е ясно колко фирми са се възползвали от възможността да теглят кредити при облекчения условия, но въпреки това икономическото министерство отчита парите като вече усвоени, нищо, че средствата са още в банките.

От справка в Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН) става ясно, че откакто България е член на общността бизнесът е успял да получи едва около 130 млн. лева от общия бюджет на програмата, което прави усвояването на парите под 4%.  

ОП "Конкурентоспособност" е една от най-закъснелите и трудновървящи програми. Близо 1300 фирми и различни правителствени и неправителствени организации са кандидатствали по нея, но не всички са получили пари. Над 10 млн. лева от европейското финансиране е отишло за Българската агенция за инвестиции, Институтът по метрология, Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, Агенцията за малкия бизнес. Средствата са покрили текущи нужди на ведомствата като нов авто парк, климатици, компютри, копирна техника и фотоапарати.

ОЧАКВАНИЯ

Най-много средства в България ще дойдат от Европейския фонд за регионално развитие – 52%, което е около 10.4 млрд. лева, заяви още Томислав Дончев. Половината от тези пари ще отидат за нисковъглеродна икономика, иновации и за малкия и среден бизнес. Останалите са за мерки за развитие на градовете и регионите. Той уточни още, че няма да има отделна оперативна програма за най-бедния регион в Европа – Северозападнa България. Проектите там ще бъдат подредени в списък по приоритети, като ще бъдат финансирани главно инфраструктурни проекти.