Борисов мълчи за "Белене" след разговора с Путин

В най-скоро време Делян Добрев ще посети Москва за преговори, съобщи прессекретарят на Путин.

26.03.2012 | 14:25
Борисов мълчи за

(Обновена в 15:06)

Премиерът Бойко Борисов е провел днес телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин за строителството на АЕЦ "Белене", съобщи пресслужбата на кабинета. След разговора премиерът е заявил, че в удобно за него време ще информира президента Росен Плевнелиев и депутатите за резултатите от разговора.

"Путин и Борисов се договориха в най-скоро време българска делегация, начело с енергийния министър Делян Добрев, да посети Москва за подробни преговори с руските партньори по всички актуални въпроси", съобщи пред РИА Новости прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. 

Три варианта начерта пред Дарик лидерът на ДСБ и бивш министър-председател Иван Костов. Най-малко вероятно е Борисов да каже "да" на АЕЦ Белене.

Вторият възможен извод от разговора с Путин - да бъде удължена с още три-четири месеца агонията на проекта. "Ако руската страна ни предостави кредит с 10-12% лихва за 20 години, това би оскъпило проекта до 27 млрд. лева". Третият вариант е правителството да изостави проекта .

Бавенето на проекта нанесе огромни щети на страната ни, коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров и поиска изслушване на Борисов в парламента, за да се чуе ясно позицията по темата.

Цената на АЕЦ "Белене" е 20 милиарда лева, заяви вчера премиерът по TV7. "Атомната централа ще се реализира - само, ако се появи европейски или американски инвеститор".

Докладът на консултанта HSBC за "Белене" все още не е готов и се очаква до две седмици.

От кабинета лансираха вариант реакторът за „Белене“, който вече се тества в руска централа, да бъде модифициран за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.