Шефът на НЕК поема Българския енергиен холдинг

Ще бъдат назначени и двама мениджъри, които ще отговарят за проектите „Южен поток" и „Набуко", заяви икономическият министър.

25.03.2012 | 11:48
Шефът на НЕК поема Българския енергиен холдинг
Шефът на НЕК поема Българския енергиен холдинг

Досегашният шеф на Националната електрическа компания Михаил Андонов ще оглави Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БНР.

В холдинга ще бъдат назначени и двама мениджъри, които ще отговарят за проектите „Южен поток" и „Набуко", съобщи още Добрев, но отказа да назове конкретни имена.

Министърът изрази увереност, че Андонов, който има продължителен опит в енергетиката,  ще се справи чудесно с координацията на българската енергийна политика.

Досегашният шеф на холдинга Йордан Георгиев е освободен от поста си още в петък късно вечерта. Според непотвърдена информация причината за отстраняването му е, че е бил приближен на предишния икономически министър Трайчо Трайков.

В БЕХ влизат осемте най-големи държавни енергийни дружества, сред които АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз" и Националната електрическа компания. Холдингът представя страната ни в проектите "Южен поток" и "Набуко".