fallback

Петролните цени ни връщат към рецесия, предупреди МАЕ

Ако сегашните нива се задържат, европейците ще трябва да похарчат рекордните 11% от доходите си за енергия, прогнозира агенцията.

24.03.2012 | 11:18

Ако цените на петрола се задържат на сегашните равнища, световната икономика ще бъде тласната отново към рецесия, предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ). По нейни изчисления разходите на водещите световни икономики за внос на петролни продукти ще надхвърлят 1.5 трилиона щатски долара до края на годината, ако не последва скорошен спад в цените.

Европейският съюз е особено уязвим, коментира главният икономист на МАЕ Фатих Бирол, цитиран от The Financial Times. Според Бирол цените на петрола вече изместват дълговата криза като основен проблем на общността. Суровият петрол е поскъпнал с над 15 на сто от началото на 2012. В края на петъчната търговия той достигна 125 долара за барел брент - все още под краткотрайния пик от 147 долара през 2008 година.

По калкулации на агенцията Европейският съюз ще похарчи рекордните 502 млрд. долара за внос на петрол през тази година. Това се равнява на 2.8% от Брутния вътрешен продукт на съюза, докато през миналото десетилетие средните разходи за петрол не надхвърляха 1.7% от общия БВП.

"Усреднени, сегашните цени на петрола са по-високи дори от ужасната 2008 година, и определено имат капацитета да върнат глобалната икономика към рецесия", заяви Фатих Бирол. Икономистът припомни, че всяка сериозна криза в западната икономика за последните 60 години е била предшествана от бум на петролните цени.

МАЕ предвижда, че домакинствата в Евросъюза ще трябва да отделят 11% от нетните си доходи през тази година за отопление, електричество и личен транспорт. В исторически план средният показател е 6-7%, а през миналата година бе 9%.

САЩ и Китай също ще пострадат сериозно от високите цени, твърди Бирол, и намеква, че задържането на сегашните нива може да е най-сериозната пречка за преизбирането на американския президент Барак Обама.

Според предвижданията на МАЕ петролният картел OPEC може да отчете рекордни приходи през тази година, надхвърлящи 1.2 трилиона долара.

fallback
fallback