Газът поскъпва с почти 13% от април

Увеличението ще доведе до повишаване на цената за отопление в най-бедната страна в Европейския съюз, пише Reuters.

24.03.2012 | 10:47
Газът поскъпва с почти 13% от април

Природният газ поскъпва с 12.73 на сто от 1 април реши окончателно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на закрито заседание.

Комисията определи цената на газта на 699 лева за 1 000 кубични метра без ДДС за второто тримесечие на 2012 година. Към момента цената е 620 лева за кубичен метър.

Пределната цена на природния газ при продажба от обществения доставчик на потребители, присъединени към мрежи с ниско налягане, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, ще е в размер на 706.82 лева за куб. метър без ДДС.

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" беше обявил първоначално, че ще поиска вдигане на цената от 1 април с 27 на сто, но в крайна сметка внесе искане за близо 26%.  

„Не е сега моментът "Булгаргаз" да си подобрява финансовото състояние“, мотивира решението председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, цитиран от БНТ. Директорът на газовия доставчик Димитър Гогов пък коментира, че дружеството е близо до несъстоятелност.

„Увеличението ще доведе и до повишаването на тарифите за отопление в най-бедната страна в Европейския съюз, където цените на енергията остават един политически чувствителен въпрос. Сметките за отопление изяждат голяма част от заплатите и пенсиите, които са все още доста по-ниски от тези в западните страни“, пише Reuters днес.

До края на следващата седмица енергийният регулатор официално ще обяви решението си, както и как то ще се отрази на цените на парното отопление за отделните топлофикационни дружества.