Лошите кредити вече са почти 10 млрд. лева

Депозитите продължават да растат.

23.03.2012 | 14:23 Редактор:
Лошите кредити вече са почти 10 млрд. лева
Лошите кредити вече са почти 10 млрд. лева

Лошите и преструктурирани кредити в банковата система през февруари достигнаха 22.58% от общия обем на отпуснатите заеми в страната, стана ясно от паричната статистика на БНБ, публикувана днес. Спрямо януари увеличението е с 0.23%. В номиналнo изражение проблемните заеми са се увеличили с 66 млн. лева и вече са 9.275 млрд. лева, което е абсолютен рекорд. Близо 25% от необслужваните задължения към банките са на фирмите. Само преди 2-3 месеца анализаторите предвиждаха, че пикът на лошите заеми ще бъде достигнат в края на 2011.

Новината за шокиращия ръст на лошите вземания обаче не изненада банкерите. Според мнозина бремето на просрочените дългове се усеща повече, защото не се отпускат много нови заеми. Въпреки това хората от висшия банков мениджмънт са категорични, че финансовите институции у нас са добре подплатени с резерви и биха издържали дори на 30% необслужвани заеми.

Най-лошото е, че високото ниво на просрочията се отразява на лихвите. Експертите не крият, че се налага коректните клиенти да покриват загубите на банките от проблемните заеми. Поради това лихвите по старите заеми стоят високи, а и за новите клиенти не падат осезаемо.

В същото време новоотпуснатите потребителски кредити продължават да намаляват, докато при ипотечните се наблюдава лек ръст. Финансирането на компаниите също върви нагоре, макар и слабо.

Продължава тенденцията депозитите на фирмите и на домакинствата да нарастват драстично. През миналия месец парите на домакинствата в банките са се увеличили с 13.2% до 31.359 млрд. лева. При корпоративните спестявания ръстът е с 10.7%, като размерът им вече е 13.612 млрд. лева. Данните обаче не показват увеличение на броя на депозитите, а само на размера им. Подобна статистика отново потвърждава тезата, че бедните стават все по-бедни и теглят спестяванията си, докато богатите и фирмите не смеят да инвестират и държат средствата си на депозити в банки.