Г-20 притисна големите застрахователи

28 от водещите компании в света трябва да увеличат капитала си с 2.5%.

23.03.2012 | 13:43
Г-20 притисна големите застрахователи

28 от най-големите застрахователни компании в света ще бъдат принудени да увеличат капитала си с 2.5%. Около тази антикризисна мярка се обединиха лидерите на Г-20, съобщава Reuters.

Основната причина за увеличението е, че евентуален фалит на тези дружества може да окаже силен негативен ефект върху световната икономика. До края на годината трябва да е готов пакет от мерки и инструменти, които да засилят контрола върху големите застрахователи.

От Международната асоциация на застрахователните надзорници (IAIS) разпространиха становище, според което те принципно подкрепят необходимостта от работа по нова методология, която да регулира сектора. В изявлението се казва още, че според бранша строгият надзор в застраховането трябва да продължи.

IAIS обеща да проведе обществено допитване относно предложената нова методология.  Регулаторът не назова всички фирми, с които са проведени разговори, но големите застрахователи с бизнес в много страни, като Generali (Италия), Allianz(Германия) и Axa (Франция) са вероятните кандидати за включване в списъка на компаниите, които трябва да се увеличат капитала си съгласно новите изисквания.