fallback

Дянков склони за еврооблигации, икономистите разделени

Според някои експерти емитирането на нов външен дълг ще намали натиска върху кредитния рейтинг на България. Според други само ще увеличи товара върху хазната.

22.03.2012 | 16:33 Автор: Ралица Пейчева

Противоречиви коментари предизвика новата идея на Симеон Дянков за плащане на част от външния дълг чрез емисия еврооблигации. Според някои икономисти, като например бившия заместник-министър на финансите Любомир Дацов, това е добър вариант и може да намали натиска върху кредитния рейтинг на страната. Според други, като бившия председател на КФН Петър Чобанов, емитирането на нов дълг ще натовари хазната за години напред.

През 2013 България трябва да плати почти 2 млрд. лева по външния си дълг. Досега министърът на финансите категорично настояваше, че е най-добре средствата за това да се търсят на вътрешния пазар. Днес обаче Дянков отстъпи и коригира предложението си да се употребят ресурси от Сребърния фонд. Според ревизираната му идея не 70%, а 30% от средствата във фонда ще могат да се инвестират в държавни ценни книжа. Министърът съобщи за промените часове преди идеята да бъде обсъдена от Тристранния съвет. Впоследствие социалните партньори одобриха плана му през тази година 30 на сто от активите на Сребърния фонд да бъдат инвестирани в ДЦК, като през всяка от следващите години делът ще расте с по 10%, докато достигне 70%. Държавата предвижда специални емисии, които да се купуват от Сребърния фонд и частните пенсионни дружества, уточни финансовият министър.

Той потвърди, че се подготвя емисия средносрочни (пет- и седемгодишни) еврооблигации. Те ще покрият част от плащанията по дълга, остатъкът ще дойда от продажбата на краткосрочни ДЦК и от приватизация.

Симеон Дянков защити досегашното си нежелание да се прибягва до еврооблигации с негативния опит на страната в тази област. Според министъра България е загубила около един милиард лева от сделката с дълга при правителството на НДСВ. Дянков обаче добави, че след успокояването на ситуацията в Гърция еврооблигациите вече са изгоден вариант, и че за държавата ще е най-изгодно да приключи сделката до юли.

„По принцип това не лош вариант, но е много важно да се види при какви условия ще бъде направено", коментира пред електронното издание на Bulgaria On Air Любомир Дацов. "Емисия от 1 млрд. евро е като джобни пари за Европа, защото страната ни е добър платец. Важното в случая е да бъдат вкарани пари отвън и да бъде намален натискът върху кредитния рейтинг“. Дацов отхвърли твърденията на Дянков, че сделката на Милен Велчев е нанесла над милиард лева загуби, и напомни, че по време на кабинета Сакскобурготски дългът е намалял с 30%.

Според бившия председател на Комисията за финансов надзор Петър Чобанов обаче емитирането на еврооблигации ще е нов товар за хазната, и то за години напред. "Да не говорим, че през 2015 трябва да се плащат и глобалните облигации в долари. Най-нормалният  вариант беше поне пред Народното събрание да представи някаква стратегия, с която да обясни как ще управлява дълга, какви емисии ще има, какъв ще бъде матуритетът и какво ще постигнем“, подчерта Чобанов пред Bulgaria On Air. Той не е сигурен и доколко моментът е удобен за емитиране на еврооблигации. „Прогнозата за БВП за 2012 е намалена с почти 3 млрд. лева, а Дянков не обяснява как намалената прогноза ще се отрази на бюджета и откъде ще финансира допълнителния дефицит“, посочи още Чобанов.  

 

fallback
fallback