fallback

България и Турция ускоряват строежа на газовата връзка

Турският премиер определи България като най-важния търговски партньор на Балканите.

21.03.2012 | 08:07

Правителствата на България и Турция заявиха политическа воля за изграждането на междусистемна газова връзка между двете страни. Това стана с подписването на декларация за ускоряване на работата по проекта в най-кратки срокове между икономическите министерства.  След проведено съвместно заседание на двете правителства в Анкара премиерът Бойко Борисов определи разговорите в тази посока като огромен успех за енергийното сътрудничество на двете държави. Борисов подчерта, че турският премиер се е ангажирал лично със задвижването на проекта, който от "години се договаря на хартия“.

На свой ред Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще бъде направено „необходимото, за да не изпитва България притеснения при доставките на природен газ“.  По неговите думи постигнатата договореност е резултат от силната политическа воля и много доброто ниво на българо-турските отношения.

Предстои икономическите министерства на двете страни да проведат срещи за изясняване на подробностите, свързани с приключване на предварителните проучвания.

Ердоган отбеляза още, че за Турция България е най-важният търговски партньор на Балканите. Въпреки че стокообменът между двете страни не е достатъчен, почти 4 милиарда долара за 2011, има потенциал за развитие, коментира турският премиер.

По време на общото правителствено заседание е обсъдено и изграждането на  железопътно-фериботна връзка между България и Турция и строителство на четирилентов път, който да свързва Варна, Бургас и Истанбул. Договарянето на проектите е чрез подписана междуправителствена спогодба.

В правителствената делегация, посетила Анкара, участие са взели министрите Цветан Цветанов, Николай Младенов, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов, Тотю Младенов, Вежди Рашидов, Нона Караджова и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

fallback
fallback