Най-късно до месец консултантът казва за "Белене"

Много е важно мнението на HSBC - дали ще се търси токът, заяви новият енергиен министър Делян Добрев.

18.03.2012 | 11:34
Най-късно до месец консултантът казва за

Най-късно до месец консултантът за строителството на АЕЦ "Белене" – британската банка HSBC, ще представи предварителния анализ дали в региона ще се търси произведения ток и на каква цена, съобщи по националното радио новият енергиен министър Делян Добрев.

Докато в кабинета умуват за бъдещето на „Белене“, руската компания „Атомстройескпорт“ обяви, че първият реактор ще бъде готов за транспортиране през април. От представителството на корпорацията в София заявиха, че непоследователните сигнали от кабинета, са ги принудили да спрат всички дейности по проекта.

По отношение на газовите връзки Делян Добрев съобщи, че тази с Румъния е в много напреднала фаза, с Гърция до края на годината вероятно ще бъде направена първа копка, а със Сърбия – на етап предпроектното проучване на трасето.

За добива на шистов газ в България, новият министър подкрепя идеята на ГЕРБ, че трябва да бъде създадена парламентарна комисия, която отново да прецени доколко е опасна технологията „хидравлично разбиване“. Наскоро британски експерт в областта на околната среда призна, че методът причинява земетресения, но няма рискове за населението.